ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
neapnoigiatondioniso@gmail.com

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Παντελής έλλειψη κουλτούρας, σχεδιασμού, συνεργασίας και συναίνεσης από τη διοίκηση Ζαμάνη



Διόνυσος, 8 Φεβρουαρίου 2015

Δήλωση του Παναγιώτη Μπιτάκου
επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης
«Νέα Πνοή για τον Διόνυσο»

Η υπόθεση της παραχώρησης των κλειστών γυμναστήριων στα αθλητικά σωματεία, αποτελεί από την έναρξη της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, το σημαντικότερο θέμα κοινωνικής μέριμνας που κλήθηκε να διαχειριστεί και δυστυχώς η αδιαλλαξία, ο παραλογισμός, οι «κακοί» συμβουλάτορες και η εμμονή, το έχουν αναδείξει σε μείζον ζήτημα της τοπικής κοινωνίας, «βάζοντας απέναντι» τα 8 αθλητικά σωματεία του Δήμου Διονύσου  αλλά και περισσότερους από 1.500 δημότες που χρησιμοποιούν τα κλειστά γυμναστήρια.
Η προχθεσινή δήλωση του Αντιδημάρχου Παιδείας Βασίλη Κοκμοτού είναι αποκαλυπτική. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Αντιδήμαρχος παραδέχεται δημοσίως ότι «ο Δήμος αντιμετωπίζει αντικειμενική οικονομική δυσπραγία αναφορικά με τη συντήρηση των κλειστών σχολικών χώρων και ότι ακόμη και αν καταβάλουν το μίσθωμα οι αθλητικοί σύλλογοι, η οικονομική τρύπα δεν καλύπτεται».
Δυστυχώς για τον Δήμαρχο Διονύση Ζαμάνη, που πήρε την καταχρηστική αυτή απόφαση για την παραχώρηση των γυμναστηρίων στους αθλητικούς συλλόγους με όρους και προϋποθέσεις που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του (όπως η υποχρεωτική ασφάλιση), οι ισχυρισμοί του καταρρίπτονται από την πραγματικότητα.
            1ον: Τα αθλητικά σωματεία του Δήμου, όπως και οι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται και στις 7 Δημοτικές Ενότητες, είναι ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία, βασιζόμενα και στηριζόμενα στην εθελοντική διάθεση και προσφορά δημοτών μας, επιτελούν μέγιστο κοινωνικό έργο και η στήριξη και αναγνώριση από πλευράς Δημοτικής Αρχής θα έπρεπε να είναι δεδομένη κι αναπτυσσόμενη σε πολλά επίπεδα. Πάγια θέση της δημοτικής μας κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο», την οποία έχω εκφράσει πολλές φορές, είναι ότι ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά και επικουρικά σε σχέση με τους συλλόγους και όχι ανταγωνιστικά.
            2ον: Το ποσό που αξιώνει ο κύριος Δήμαρχος για τη χρήση των κλειστών γυμναστηρίων είναι περίπου 25.000€. Ποσό αστείο μπροστά στα 4 εκατομμύρια περίπου αποθεματικό που διαθέτει ο Δήμος. Η δικαιολογία του Αντιδημάρχου ότι δεν μπορεί η Σχολική Επιτροπή να αναλάβει και τη  συντήρηση των γυμναστηρίων (σχολικών χώρων), είναι το λιγότερο αστεία. Ο φετινός προϋπολογισμός που κατατέθηκε από τον κύριο Ζαμάνη προέβλεπε 100.000€ επιχορήγηση για τη Σχολική Επιτροπή, το ίδιο ποσό που διέθεσε και η προηγούμενη διοίκηση τα 3 προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, προβλέπει ως επιχορήγηση στα αθλητικά σωματεία 150.000€. Εύλογο το ερώτημα: Γιατί ο Δήμαρχος δε μείωσε την επιχορήγηση των σωματείων και δεν αύξησε τον προϋπολογισμό της Σχολικής Επιτροπής; Εμείς ως δημοτική κίνηση το είχαμε επισημάνει, όπως και πολλά άλλα και για αυτό καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό.
            3ον: Με την προηγούμενη διοίκηση, τα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούσαν τα κλειστά σχολικά γυμναστήρια, είχαν τον ΟΝΑΠ «ΘΕΣΠΙΣ» να απευθυνθούν για πολλά προβλήματα που επηρέαζαν την αγωνιστική τους δράση, ο οποίος κάλυπτε μέσω του προϋπολογισμού του έξοδα συντήρησης των χώρων αυτών. Με τον πρόχειρο σχεδιασμό της νέας Δημοτικής Αρχής, που κατ’ αρχήν προέβλεπε κατάργηση του ΟΝΑΠ «ΘΕΣΠΙΣ», εμμέσως μεταφέρθηκαν από Σεπτέμβρη οι αρμοδιότητες συντήρησης των κλειστών γυμναστήριων στις Σχολικές Επιτροπές, χωρίς όμως αυτές να ενισχυθούν με τα απαραίτητα κονδύλια, είτε με τη μείωση του προϋπολογισμού του ΘΕΣΠΙΣ, είτε της επιχορήγησης. Εντέλει όμως, λόγω της προχειρότητας και του ερασιτεχνισμού που επέδειξε η Δημοτική Αρχή, όχι  κατάργηση του Νομικού Προσώπου δεν είδαμε, αλλά αντιθέτως γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς εγωκεντρικής αντιπαράθεσης με τα αθλητικά σωματεία και του φαινομένου να καλούνται οι δημότες να πληρώσουν, κατά δήλωση Δημάρχου, χαράτσι 20% στη μηνιαία συνδρομή τους.
            Δυστυχώς, το χειρότερο από όλα σε αυτή την υπόθεση, είναι το αντικοινωνικό πρόσωπο που δείχνει η διοίκηση Ζαμάνη και η παντελής έλλειψη κουλτούρας, συνεργασίας και συναίνεσης. Το 28% των πολιτών που εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση Ζαμάνη και όσα ψευδώς ευαγγελιζόταν προεκλογικά, πλέον δείχνει να σαφώς να αποστασιοποιείται από αυτήν, λόγω της τακτικής που ακολουθείται στην αντιμετώπιση και στη διαχείριση των κοινωνικών ζητημάτων.

Θέλω να ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει επιτέλους η λογική και θα επικρατήσουν στη διοίκηση οι φωνές της συνεργασίας, της συναίνεσης και της προόδου, για την ανάπτυξη και την ευημερία του Δήμου μας. Η δημοτική κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» είναι εδώ και είναι πρόθυμη να στηρίξει κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

 
Μπιτάκος Παναγιώτης
Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο»

 

Διεύθυνση Γραφείου: Κανάρη 3 – Άνοιξη 14569
Τηλ: 2132139816
Web Site: www.neapnoidionisos.gr
Email: neapnoigiatondioniso@gmail.com
Blog: http://neapnoidionisos.blogspot.com
Facebook: ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ
Twitter: @Neapnoidionisos