ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
neapnoigiatondioniso@gmail.com

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

"Ένας άγνωστος ήρωας…" - Για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου



Διόνυσος, 27 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Ένας άγνωστος ήρωας…”

“Για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου”

Το τρένο σταμάτησε μαλακά, σχεδόν μουδιασμένα. Ο έφιππος  Βούλγαρος κατακτητής στέκεται πάνω στις γραμμές μαζί με την ομάδα του. Συνηθίζουν να ληστεύουν τρένα σταματώντας τα σε ερημιές. Όποιος αντιστέκεται, εκτελείται επιτόπου. Τα κορίτσια από 10 χρονών και πάνω απάγονται και οδηγούνται στη Βουλγαρία - πολλά απ’ αυτά δεν θα ξαναδούν ποτέ τις οικογένειές τους…
Είκοσι χρονών ήταν ο Φίλιππος όταν κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του από αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχικά παρουσιάστηκε στην Πελοπόννησο και μετά βρέθηκε στη Θράκη. Σε μια από τις μετακινήσεις του με τρένο - και μαζί με άλλους 4 στρατιώτες από το τάγμα που υπηρετούσε στην Αλεξανδρούπολη με το βαθμό του Λοχία - το τρένο ακινητοποιείται από Βούλγαρους κατακτητές. Ο Φίλιππος σκέφτεται γρήγορα και ζητάει από τους τέσσερις στρατιώτες να τον ακολουθήσουν. Ξεγλιστρούν αθόρυβα έξω από το τρένο. Το σχέδιο είναι απλό και ευφυές. Θα σκορπιστούν τριγύρω, θα μετακινούνται συνεχώς και θα πυροβολούν από διάφορα σημεία. Σκοπός ήταν να θεωρήσουν οι κατακτητές πως τους επιτίθεται ολόκληρος στρατός. Έτσι κι έκαναν.
Οι Βούλγαροι υποχωρούν και το τρένο σώζεται.
Το περιστατικό διαδίδεται γρήγορα από τους στρατιώτες, τους μηχανοδηγούς και τους επιβάτες του τρένου. Φτάνει στ’ αυτιά των ανώτερων αξιωματικών στην Αλεξανδρούπολη. Όταν ο Φίλιππος γυρίζει στην μονάδα του τιμάται με παράσημο ανδρείας.
Ο τόπος δεν έχει σημασία. Ούτε ο χρόνος. Ωστόσο, για όσους αγαπούν την ακρίβεια των ιστορικών γεγονότων, ο τόπος είναι οι Σέρρες και ο χρόνος το 1943.
Ο Φίλιππος στο επίθετο λεγόταν Φιλίππου και πέθανε πλήρης ημερών το 2006. Στο πλάι του βρισκόταν η πρωτότοκη κόρη του, η οποία τις ώρες που του συμπαραστεκόταν τους τελευταίους μήνες της ζωής του πρόσεξε το σημάδι της σφαίρας στην κνήμη του.

 Γραφείο Τύπου
«Νέα Πνοή για τον Διόνυσο»

Διεύθυνση Γραφείου: Κανάρη 3 – Άνοιξη 14569
Τηλ: 2132139816
Web Site: www.neapnoidionisos.gr
Email: neapnoigiatondioniso@gmail.com
Blog: http://neapnoidionisos.blogspot.com
Facebook: ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ
Twitter: @Neapnoidionisos