ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
neapnoigiatondioniso@gmail.com

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Συνέντευξη Παναγιώτη Μπιτάκου στην Βορεινή - ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ

Διόνυσος, 16 Απριλίου 2014


Συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Δήμου Διονύσου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» Παναγιώτη Μπιτάκου στην εφημερίδα Βορεινή.

1.                  Παναγιώτη τελικά είσαι «λαγός» του Καλαφατέλη;
Η πολιτική για κάποιους είναι όραμα, προσφορά και πάθος για ανατροπή και δημιουργία, για άλλους είναι χρήμα, κοινωνική καταξίωση και εξουσία. Ανάλογα με το πνευματικό υπόβαθρο και τις φιλοδοξίες του, θα κινηθεί και προεκλογικά ο καθένας από μας. Είπα από την αρχή ότι δεν θα ασχοληθώ με λασπολογία και συκοφαντίες, δεν θα μπω στην απαρχαιωμένη αντίληψη επικράτησης μέσα από την απαξίωση και τον διασυρμό των πολιτικών μου αντιπάλων. Αυτές τις τακτικές τις αφήνω σε αυτούς που στερούνται ουσιαστικού σχεδιασμού, αποτελεσματικής στρατηγικής και εποικοδομητικής αντίληψης των πραγμάτων.
Εάν συμφωνούσα με τον κύριο Καλαφατέλη και την παράταξη του, θα συμμετείχα ενεργά ως μέλος της και θα συντασσόμουν ανοιχτά μαζί τους. Αυτό ακριβώς εννοούσα, όταν με πρόσφατη ανακοίνωσή μου μίλησα για παραπληροφόρηση. Έχουν θορυβηθεί με την δυναμική που εκπροσωπούμε με την Νέα Πνοή και ο μόνος τρόπος να μας χτυπήσουν είναι η «Βυζαντινού» τύπου σεναριολογία, με ίντριγκες και σκευωρίες που ο κόσμος  αντιλαμβάνεται και καταλήγουν να γελοιοποιηθούν στα μάτια του. Εξάλλου, κάποια σενάρια αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας…

2.                  Τελικά δεν μπόρεσε ο Βορριάς να ηγηθεί και σπρώξανε εσένα;
Ο Παναγιώτης Βορριάς παραμένει επικεφαλής της «Συμμαχίας για τον Πολίτη» και πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τη «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» και τοποθετήθηκα σχετικά με το θέμα. Εάν ετίθετο θέμα ηγεσίας, θα μπορούσα να παραμείνω επικεφαλής στη «Συμμαχία» και να θέσω μέσω της συγκεκριμένης παράταξης την υποψηφιότητά μου, αλλά τα πράγματα όπως γνωρίζετε δεν έγιναν έτσι.
Ως νέος άνθρωπος που ασχολήθηκα ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση ως αντιδήμαρχος οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών και πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου, όφειλα να δράσω ακόμα πιο αποτελεσματικά και δυναμικά για το καλό του τόπου μου. Τις σκέψεις μου, τις αγωνίες μου, το όραμά μου, τα μοιράστηκα και με άλλους νέους και δραστήριους στα «κοινά» συμπολίτες μας και καταλήγαμε στο ίδιο συμπέρασμα.  Χρειάζεται πλέον ανανέωση, αναδιαμόρφωση, ανασυγκρότηση και μια πρωτοποριακή διοίκηση, με στόχο να γίνει ο πολίτης ξανά ενεργός και πολύτιμος αρωγός σε όλες τις δράσεις που τον αφορούν.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μια δημοτική  κίνηση, τη «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο», αποτελούμενη από νέους ανθρώπους, όχι απαραίτητα ηλικιακά, αλλά νέους σε ιδέες, στόχους, αντίληψη, άφθαρτους, μακριά από συμφεροντολογικές τακτικές, κομματικά καπελώματα και υστερόβουλες σκέψεις που απαξιώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση και οδηγούν τους δημότες   στην αδιαφορία.

3.                  Γιατί παραιτήθηκες από δημοτικός σύμβουλος;
Παραιτήθηκα από δημοτικός σύμβουλος για αρκετούς λόγους. Ο σημαντικότερος, όπως είχα εκφράσει και δημόσια τότε, είναι ότι βίωνα εκείνη την περίοδο καταστάσεις, οι οποίες με έθλιβαν βαθύτατα, ερχόντουσαν σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύω ως άνθρωπος. Τα δημοτικά συμβούλια ήταν ένα θέατρο του παραλόγου που δεν γινόταν να παραμένω θεατής. Η αποστασιοποίηση επιβάλλεται πολλές φορές και ήταν τρόπος αντίδρασης και αφύπνισης.
Οι «τίτλοι» δεν με απασχόλησαν ποτέ, η δράση ήταν για μένα πάντα το ζητούμενο και η εξέλιξη ως αντίδραση αυτής. Το να παραμένεις κάπου, απ’ όπου αδυνατείς επί της ουσίας να αλλάξεις τα πράγματα, μεταφράζεται σε συνενοχή και εγώ συνένοχος μιας πολιτικής που αποστρεφόμουν δεν μπορούσα να γίνω

4.                  Θα σχηματίσεις εκλογικό συνδυασμό; Θα το πας ως το τέλος;
Ήδη δίπλα μου έχουν συσπειρωθεί αξιόλογοι, μορφωμένοι, έμπειροι και παθιασμένοι για δράση και ανατροπή συμπολίτες μας, ενώ καθημερινά πραγματοποιούμε επαφές με φορείς και κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να διαδώσουμε τις ιδέες και τη φιλοσοφία μας. Εμφανίζονται διαρκώς υποστηρικτές και συνοδοιπόροι και είναι αναμφίβολα εκπληκτική η συμπαράσταση που εκφράζει ο κόσμος στην πρωτοβουλία μας και η ενθάρρυνση που μας δίνει να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά.
Να μην έχει ΚΑΝΕΙΣ αμφιβολία για το εάν θα καταφέρουμε να σχηματίσουμε εκλογικό συνδυασμό. Θα πάμε μέχρι τέλους με τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ εκλογικό συνδυασμό, που θα δώσει στους δημότες του Δήμου Διονύσου τη νέα πνοή που χρειάζονται για να εμπιστευτούν ξανά την τοπική αυτοδιοίκηση και να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα για το καλό του τόπου, το μέλλον των νέων, την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την πολυπόθητη ποιότητα ζωής.
Το 80% των στελεχών της κίνησής μας είναι νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται πρώτη φορά με το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά που διαθέτουν βέβαια εμπειρία από ενεργή συμμετοχή και προσφορά μέσω κοινωνικών συλλόγων και φορέων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% από αυτούς δεν θα πήγαιναν καν να ψηφίσουν, αν δεν υπήρχε η «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο».


5.                  Επιχειρείται παραπληροφόρηση και γιατί;
Θεωρώ ότι τα μέλη της Νέας Πνοής έχουν κατανοήσει σε βάθος τι πρέπει να γίνει για να οδηγήσουμε όλοι μαζί τον Δήμο Διονύσου, στην ανάκαμψη και την πρόοδο. Μπήκαμε αιφνιδιαστικά και δυναμικά και φυσικά θορυβήσαμε όσους θεωρούσαν περίπατο την πορεία τους προς τις κάλπες. Το παρελθόν μας, η εμπειρία μας, οι γνώσεις μας, η αγάπη που ήδη εκδηλώνει η πλειοψηφία του κόσμου, τους στερούν επιχειρήματα ουσιαστικά για να μας αναχαιτίσουν και έτσι καταφεύγουν, με υστερία σχεδόν, στην παραπληροφόρηση και στη σκευωρία, όπως ανέφερα και παραπάνω.
Καθημερινά τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι φίλοι και υποστηρικτές της κίνησής μας, με οδηγό την εμπειρία και τις γνώσεις τους, συζητούν, καταθέτουν προτάσεις και διαμορφώνουν το πρόγραμμά μας. Η Συμμετοχική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζεται και στην προεκλογική περίοδο, τόσο με απλούς πολίτες, όσο και με τους φορείς και τις κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Οι νοοτροπίες και πρακτικές που εξακολουθούν άλλοι να χρησιμοποιούν με την ανάθεση του προγράμματος σε «ειδικούς» και με μόνη ενασχόληση την συλλογή υποψηφίων ανάλογα με το πόσα «κουκιά» κουβαλούν ή με επικοινωνιακές «μεταγραφές», είναι μακριά από τη λογική και τη φιλοσοφία μας.  Ο κόσμος με την ψήφο του τελικά θα επιλέξει.

6.                  Τι προσδοκάς από αυτή τη υποψηφιότητα;
Να δείξω ότι με όραμα, σκληρή δουλειά, στόχο  και επιμονή όλα είναι εφικτά. Έχω ταξιδέψει εξωτερικό και έχω μελετήσει και διερευνήσει την τοπική αυτοδιοίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύω στην διοικητική αυτοτέλεια και υπάρχουν τρόποι να πετύχουμε την ουσιαστική αποκέντρωση. Πιστεύω ακράδαντα ΕΠΙΣΗΣ στην δύναμη της ομάδας, όταν υπάρχουν κοινές αξίες και πνευματική ταύτιση. Η παθητική στάση και η απαξίωση της πολιτικής δεν θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, οφείλουμε όλοι να δράσουμε, να ενημερωθούμε, να παλέψουμε για την ανάκαμψη και την ποιότητα ζωής μας. Ξέρω ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει και θα είναι στο πλάι μας, γιατί μιλάμε με αλήθειες, ουσία και ψυχή.

7.                  Το βίντεο κόστισε πολλά;
Το βίντεο είχε στόχο την ενημέρωση των πολιτών για κάποιες βασικές θέσεις μας και ήταν  αφορμή να αναδείξουμε οπτικοακουστικά τη μοναδικότητα της περιοχής μας πολιτιστικά και περιβαλλοντικά.  Το φυσικό κάλος της περιοχής μας, το αρχαίο θέατρο Διονύσου, τα βασιλικά κτήματα, τα ξωκλήσια είναι τεράστιο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ακόμα και το όνομα ΔΙΟΝΥΣΟΣ του δήμου μας είναι πολιτιστική κληρονομιά με παγκόσμια αναγνώριση.
Διαδικτυακά το έχουν ήδη παρακολουθήσει πολλά μάτια και έτσι ταυτόχρονα διαφημίζουμε και την πανέμορφη περιοχή μας. Σχετικά με το κόστος, ευτυχώς υπάρχουν καλοί φίλοι που πιστεύουν σε εμάς και στους στόχους μας. Η δική μας καμπάνια δεν βασίζεται σε χορηγούς, επιχειρήσεις και χρηματικά ποσά που θα ήταν ανήθικο να ξοδεύονται αλόγιστα, όταν υπάρχουν δημότες μας με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Για το βίντεο εργάστηκαν αφιλοκερδώς φίλοι και μέλη της κίνησή μας, το εκλογικό κέντρο έχει παραχωρηθεί δωρεάν από υποψήφιο, όπως και η δημιουργία της ιστοσελίδας και των εκτυπώσεων. Ακόμα και ο μπουφές για τα εγκαίνια θα είναι προσφορά από τις φίλες και τα μέλη της «Νέας Πνοής για τον Διόνυσο».
Την ΚΑΜΠΑΝΙΑ μας θα την κάνουμε με ουσιαστικές συναντήσεις και εποικοδομητική ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Οι δημότες δεν χρειάζονται τεράστιες εκτυπώσεις σε κεντρικά κτίρια, αλλά λόγο, πρόγραμμα, αλήθεια, ουσία. Το βίντεο έχει αναρτηθεί στο YouTube με τίτλο «ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ – Ο κόσμος αλλάζει… Εσύ;».

8.                  Ποια είναι η θέση της «Νέας Πνοής» για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας;
Είναι πραγματικά άξια λόγου η προχειρότητα με την οποία η σημερινή Δημοτική Αρχή χειρίστηκε και δυστυχώς εξακολουθεί να χειρίζεται το πρόβλημα της εγκατάστασης Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας στον Δήμο. Δεν μπορεί κανείς να μονοπωλεί ευαισθησίες και μάλιστα όταν αυτές αφορούν ζητήματα που άπτονται της υγείας των πολιτών.
Η απομάκρυνση των κεραιών δεν μπορεί να στηρίζεται στην επικοινωνιακή πλευρά του θέματος ή σε πρόσκαιρες δράσεις ακτιβιστών, αλλά χρειάζεται μελέτη, σχεδιασμός και συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς Δήμου.
Η  προχειρότητα, η έλλειψη ελέγχου από πλευράς Δημοτικής Αρχής και το πολύπλοκο νομικό πλαίσιο, επιτρέπουν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να τοποθετούν ανεξέλεγκτα και κρυφά (μέσα σε θερμοσίφωνες, καμινάδες κλπ.) τις κεραίες τους, ακόμα και δίπλα σε σχολεία ή γηροκομεία. 
Η δημοτική κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» έχει δημοσιεύσει συγκεκριμένες προτάσεις  για την ουσιαστική και δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος όπως:
1.  Συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής με μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που θα αφορά τις κεραίες και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και πιο συγκεκριμένα: 
·                     Την καταγραφή όλων των κεραιών στα όρια του Δήμου, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕTT). 
·                     Την μέτρηση της ακτινοβολίας και την καταγραφή των παράνομων κεραιών.
·                     Την τοποθέτηση μετρητών σε επιλεγμένα δημόσια κτήρια του Δήμου, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, που θα μετρούν σε 24ώρη βάση το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από διάφορες πηγές (κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κτλ).
2.         Άμεσες ενέργειες, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που δίνουν τόσο ο σχετικός νόμος όσο και η έλλειψη σχετικής απόφασης της Περιφέρειας Αττικής, για τροποποίηση του νομικού πλαισίου (Νόμος 3431/2006),  με αντικείμενο:
·                     Την υποχρεωτική έγκριση του Δήμου ως προϋπόθεση αδειοδότησης για εγκατάσταση. 
·                     Την αλλαγή του ορίου ελάχιστης οριζόντιας απόστασης από χώρους συγκεντρώσεως ευπαθών ομάδων (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κτλ).
·                     Την υποχρεωτική σήμανση των υπαρχουσών κεραιών.
·                     Την απαγόρευση «καμουφλαρίσματος» των κεραιών.
·                     Την άμεση απομάκρυνση,  μετά από κάθε καταγγελία παράνομης κεραίας.
3.         Συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΚΕΔΚΕ  ώστε να αντιμετωπιστεί επιτέλους ο διαρκής δικαστικός παροξυσμός, που προκύπτει από τις καθημερινές εκδικάσεις θεμάτων που αφορούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, με τους πολίτες και τους Δήμους να αντιστέκονται και να «ματώνουν» οικονομικά, τις εταιρείες να επιδιώκουν με «κάθε τρόπο» να τις τοποθετήσουν και το Κράτος να βολεύεται από την γραφειοκρατία και να στέκεται αναποτελεσματικά μακριά από το πρόβλημα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Παναγιώτης Β. Μπιτάκος
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Διονύσου
 

Διεύθυνση Γραφείου: Σωκράτους 2 - Άγιος Στέφανος
Τηλ: 2106215870
Web Site: www.neapnoidionisos.gr
Email: neapnoigiatondioniso@gmail.com
Blog: http://neapnoidionisos.blogspot.com
Facebook: ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ
Twitter: @Neapnoidionisos