ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
neapnoigiatondioniso@gmail.com

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Συνέντευξη Παναγιώτη Μπιτάκου στο ΤΟΠΙΚΟ ΒΗΜΑ - ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ

Διόνυσος, 15 Απριλίου 2014


Συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Δήμου Διονύσου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» Παναγιώτη Μπιτάκου, στην εφημερίδα ΤΟΠΙΚΟ ΒΗΜΑ.

1- Μετά από πολύ σκέψη, θέσατε υποψηφιότητα. Τι σας έκανε να κατεβείτε στις εκλογές;
Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στον Άγιο Στέφανο. Η πολυετής προσφορά μου στα τοπικά δρώμενα του τόπου μου, η πανεπιστημιακή μου εξειδίκευση, η πολυετής εμπειρία μου σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, η προτροπή δικών μου ανθρώπων, καθώς και η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει πλέον ο Δήμος Διονύσου, συνέβαλαν στην απόφασή μου για την δημιουργία μιας νέας προοπτικής. Έτσι λοιπόν, με άξιους συνεργάτες στο πλευρό μου, ξεκινήσαμε να διαμορφώνουμε τη «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο».

2-  Σε τι διαφέρετε από τους άλλους; Ποιο είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα για το οποίο πρέπει να σας ψηφίσουν;
Το νόημα της κίνησής μας περικλείεται σε δύο λέξεις: «συμμετοχική αυτοδιοίκηση». Όραμά μας να οικοδομήσουμε μία νέα, ουσιαστική και δυναμική σχέση με τους συμπολίτες μας, με στόχο να συμμετέχουν, να προτείνουν, να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν. Θέλουμε δημότες να αντιδρούν όταν χρειάζεται και να δημιουργούμε από κοινού το περιβάλλον στο οποίο επιθυμούμε να ζούμε. Η διαφθορά, ο απαρχαιωμένος τρόπος διοίκησης, ο παλαιοκομματικός τρόπος σκέψης, η ανικανότητα ελιγμού και εξέλιξης σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, η εμμονή για εξουσία και τίτλους, τελμάτωσαν την περιοχή μας. Εμείς έχουμε εμπειρία, γνώσεις, όραμα και είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τον τόπο μας απ’ αυτό το τέλμα.
Βαδίζουμε με συγκεκριμένο προσανατολισμό και οι άνθρωποι που πλαισιώνουν την προσπάθειά μας έχουν κοινό βηματισμό πέρα από μικροπολιτικές τακτικές και συμφέροντα. Άνθρωποι που δεν θα κάτσουν άλλο με τα χέρια σταυρωμένα, με ήθος και αρχές, που σέβονται τον δημότη, συνεχίζουν να ονειρεύονται και να οραματίζονται και θέτουν στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους απέναντι στους συμπολίτες τους.
Ζητάμε από τον κόσμο να μας εμπιστευτεί και θεωρούμε τη Νέα Πνοή μονόδρομο, γιατί ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ με γνώμονα την ψηφοθηρία, προσφιλής τακτική άλλων παρατάξεων, ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ την στάση άλλων υποψηφίων που επιμένουν σε κομματική προσήλωση και φυσικά ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ «πελατειακές» πολιτικές αναποτελεσματικών δημάρχων που ζητούν ξανά την ψήφο μας. 

3- Εάν εκλεγείτε θα αξιοποιήσετε τιε δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πως;
Μα αυτή είναι και η έννοια της συμμετοχικής αυτοδιοίκησης. Η αλλαγή φιλοσοφίας και νοοτροπίας δεν επιτυγχάνεται με αποκλεισμούς ή μονοδιάστατες επιλογές συνεργατών. Είναι ξεκάθαρο ότι, εφ’ όσον οι δημότες μας εμπιστευτούν για να διοικήσουμε τον Δήμο Διονύσου, η αξιοποίηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι αυτονόητη συνθήκη. Μέσω της κοινωνικής συνοχής και ουσιαστικής συνεργασίας, ενδυναμώνουμε διαδικασίες διαφάνειας, συμμετοχής και ανάπτυξης. Εξάλλου, προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η δημοκρατία της συμμετοχής. Η ευθύνη και η συμμετοχή χτυπούν τη διαπλοκή και την αδικία, δημιουργώντας μια νέα ηθική.

4-  Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και μειονέκτημα των αντιπάλων;
Είναι στην κρίση των δημοτών μας να αναζητήσουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα των υπολοίπων παρατάξεων. Εξάλλου έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα ασχοληθούμε με λασπολογία και συκοφαντίες, δεν θα μπούμε στην απαρχαιωμένη αντίληψη επικράτησης μέσα από την απαξίωση και τον διασυρμό των πολιτικών μας αντιπάλων. Αυτές τις τακτικές τις αφήνουμε σε αυτούς που στερούνται ουσιαστικού σχεδιασμού, αποτελεσματικής στρατηγικής και εποικοδομητικής αντίληψης των πραγμάτων.
Ένα μειονέκτημα όμως το οποίο δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε, αφορά τις πολυδάπανες προεκλογικές καμπάνιες ορισμένων υποψηφίων δημάρχων, τις οποίες θεωρούμε προκλητικές, για την εποχή της οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνουμε. Ο κόσμος δεν επηρεάζεται από κινήσεις εντυπωσιασμού, αναζητάει ουσία, ικανότητες, γνώσεις και αποτέλεσμα.

5- Τι θα κάνετε για την εξισορρόπηση των δημοτικών τελών που σε κάθε πόλη του δήμου μας είναι διαφορετική;
Είναι γεγονός ότι αποτελεί ηθικό ζήτημα η διαφοροποίηση των δημοτικών τελών μεταξύ των περιοχών του Δήμου Διονύσου. Δεν είναι δυνατόν σ’ έναν ενιαίο Δήμο να υπάρχουν πολίτες διαφορετικών κατηγοριών. Από το 2011 η θέση μου στο ζήτημα αυτό, είναι η σταδιακή εξομοίωση των δημοτικών τελών, με στόχο τον καθορισμό τελικής ενιαίας τιμής.
Μια υπεύθυνη δημοτική αρχή θα πρέπει να προχωρήσει σε αναλογιστική μελέτη με προβλέψεις εσόδων-εξόδων και με στόχο αφ’ ενός να καθοριστεί συγκεκριμένη τιμή δημοτικών τελών και αφετέρου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της. Στην παρούσα χρονική στιγμή που όλοι μας βιώνουμε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, θα πρέπει η διοίκηση του Δήμου να αναδεικνύει με κάθε τρόπο τον κοινωνικό της ρόλο. Και όταν αυτός ο ρόλος αποδεικνύεται μέσω τεκμηριωμένων επιστημονικών μελετών, η συναίνεση και συμμετοχή του δημότη σε οποιεσδήποτε αλλαγές είναι αυτονόητη.


6- Λόγω της κρίσης έχουν περιοριστεί οι οικονομικές ενισχύσεις. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που υπάρχουν με τα σχολεία, τις λακκούβες και την ταλαίπωρη καθημερινότητα του πολίτη;
Η εμπειρία μου από την τετραετή εκπροσώπηση του Δήμου Αγίου Στεφάνου στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων με έδρα τις Βρυξέλλες, συνέβαλε στο να αντιληφθώ πώς μεταμορφώνονται κυριολεκτικά πόλεις, αρκεί να χρησιμοποιηθούν με ορθό σχεδιασμό τα κοινοτικά κονδύλια, όταν βέβαια υπάρχει η τεχνογνωσία και η εμπειρία.
Αναμφίβολα η διεθνής οικονομική κρίση δυσκολεύει κάθε πρωτοβουλία και επιχειρησιακό πλάνο, αλλά αυτό είναι και το κομβικό σημείο που ξεχωρίζει τους διοικούντες. Το ότι ο δρόμος θα είναι μετ’ εμποδίων είναι σαφές και γι’ αυτό κρίνεται επιτακτικό στο πηδάλιο να βρεθούν άνθρωποι με πυγμή, δυναμισμό και όραμα, που να ξέρουν να τολμούν και να διεκδικούν.
Η ορθολογική ιεράρχηση προβλημάτων και αναγκών, με ταυτόχρονη καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου των εσόδων και των εξόδων, θα στοχεύει στην βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους δημότες.

7- Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σαν παράταξη;
Θα συνεχίσουμε τις εποικοδομητικές συναντήσεις με δημότες και φορείς, που ήδη εξελίσσονται στις διάφορες περιοχές του Δήμου με επιτυχία, καταγράφοντας τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις σκέψεις των πολιτών, ώστε να συμπεριληφθούν στο επιχειρησιακό πρόγραμμά μας που ήδη ετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα. Έχουμε ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη καταρτισμένων και ποιοτικών, αποφασισμένων για δράση συμπολιτών μας, που θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο με μοναδικό γνώμονα την δουλειά που μας περιμένει την επόμενη μέρα των εκλογών.

8- Εάν δεν εκλεγείτε ποια θα είναι η στάση σας στο δημοτικό συμβούλιο;
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα προβλήματα και τις ανάγκες των συνδημοτών μας και για όσα επιβάλλεται να γίνουν, ώστε να γνωρίσει ευημερία και ανάπτυξη ο Δήμος μας. Θα ελέγχουμε, θα κρίνουμε, θα προτείνουμε και θα διεκδικούμε. Δεν μας εκφράζουν ισοπεδωτικές λογικές στείρας αντιπολίτευσης, «Όχι σε όλα». Η στάση μας θα εκφράζεται με εποικοδομητικό διάλογο, τεκμηριωμένες προτάσεις και ουσιαστικές συνεργασίες.

9- Θα θέλατε να απευθύνεται κάποιο μήνυμα στους δημότες του Διονύσου; 
Έχω την πεποίθηση ότι οι Δημότες θα οδηγηθούν στις κάλπες προετοιμασμένοι, ενημερωμένοι και αποφασισμένοι. Η εποχή των κομματικών χρισμάτων και των πελατειακών σχέσεων φαντάζει ολότελα παρωχημένη. Χρειάζονται εκπρόσωποι των δημοτών στην τοπική αυτοδιοίκηση άφθαρτοι, έμπειροι, με ήθος, δυναμισμό και όραμα, που θα μιλήσουν την γλώσσα της αλήθειας και θα προβούν σε καινοτομίες, απαραίτητες για να μπούμε σε μια νέα εποχή. Εξάλλου, οι πολίτες είναι αυτοί που θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην διοίκηση του Δήμου για τα επόμενα κρίσιμα πέντε έτη. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους αυτή τη φορά και έχουμε όλοι ευθύνη. Η σωστή ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα είναι και υποχρέωση. Μπορούμε να σχεδιάσουμε την ποιότητα και την αισθητική που θα καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής μας. Ο κόσμος θ’ αλλάξει με τη δική σας συμμετοχή! 

Σας ευχαριστώ πολύ.


Παναγιώτης Β. Μπιτάκος
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Διονύσου


Διεύθυνση Γραφείου: Σωκράτους 2 - Άγιος Στέφανος
Τηλ: 2106215870
Web Site: www.neapnoidionisos.gr
Email: neapnoigiatondioniso@gmail.com
Blog: http://neapnoidionisos.blogspot.com
Facebook: ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ
Twitter: @Neapnoidionisos